vestjysk præsenterer vinderstrategier til kvægbruget på roadshow

D. 19. januar 2023 får Støvring og Ringkøbing besøg af landboforeningen vestjysk med roadshowet ”Bliv vinderen i 2030”, hvor alle interesserede kan få vigtig viden til at fremtidssikre kvægbedriften sundhedsmæssigt og økonomisk.

Spørger man kvægrådgiverne fra landboforeningen vestjysk, er der stadig lavthængende frugter at hente, der kan forbedre klimabelastning, sundhed og økonomi og dermed fremtidssikre på mange kvægbedrifter. Derfor er kvægteamet fra vestjysk i januar på roadshow for at give bedrifterne et velment men kraftigt skub i den rigtige retning.

– Vi har komprimeret emnerne kvier, kalve og goldkøer ned til en række oplæg med alle de gode strategier i fokus, som kan høres på en formiddag eller aften. Vi har allerede været i Aabenraa, og den 19. januar besøger vi Støvring om formiddagen og vores hjemby Ringkøbing om aftenen, fortæller Rikke Engelbrecht, kalverådgiver hos vestjysk.

Sammen med kvægrådgiver Rikke Skovsted Kirkebæk og rådgivningsdirektør Ida Ringgaard udgør hun roadshow-teamet fra vestjysk. De har selskab af Erik Haahr Pallesen fra Ai Total Denmark, der arbejder med avlsrådgivning og genetik og holder oplæg om, hvordan man visuelt kan vurdere kvaliteten og sundheden af et dyr.

– Formålet med oplæggene er at skabe motivation og inspirere landmændene til, hvordan de også kan have en fornuftig bundlinje om både to og ti år. Selvom den høje mælkepris sikrer en god bundlinje lige nu, er vi i en så usikker tid i landbruget og i verden generelt, at vi ikke kan garantere, hvordan det hele ser ud i morgen. Derfor er det vigtigt at være forberedt og have robuste dyr, siger Rikke Engelbrecht.

 

Store fordele ved høj mælketildeling

Mange af de strategier, der bliver præsenteret i oplæggene, er baseret på gamle dyder og godt landmandsskab og kræver derfor ikke nødvendigvis store investeringer. Derimod er der meget at hente, både i forhold til bundlinje, sundhed og klimabelastning, ved at følge strategierne og have det rigtige management.

– Vi ser f.eks. en tendens til, at nogle landmænd lige nu hellere vil sælge mælken end at give den til kalvene, fordi mælkeprisen er høj. Men det er vigtigt, at kalvene får den mælk og de næringsstoffer, de har brug for, så vi kan opnå en accelereret tilvækst, som der er rigtig mange fordele ved, og på flere måder fremtidssikrer bedriften, siger rådgivningsdirektør Ida Ringgaard og fortsætter:

– Accelereret tilvækst er lidt som at løbe om kap med et stopur – man skal være vågen og gøre en indsats fra starten af for at have en chance for at kunne følge med. Men hvis man gør det rigtigt, får man robuste kalve, der bliver til robuste køer med lav kælvningsalder og høj mælkeydelse, og det kan altså ses på bundlinjen. Det fortæller vi meget mere om i roadshowet, lover Ida Ringgaard.

Roadshowet er 19. januar 2023 i Støvring kl. 10.00 – 13.00 og i Ringkøbing kl. 19.00 – 22.00.

Tilmelding senest 16. januar 2023 på tlf. 96 80 12 00 eller vestjysk.dk. Pris 400 kr. per deltager, dog 200 kr. for deltager nummer to fra samme bedrift.

Alle er velkomne.

 

Kvægteamet hos vestjysk beskriver accelereret tilvækst som at løbe om kap med et stopur – man skal gøre en indsats fra starten for at have en chance for at følge med. Her ses kvægrådgiver Rikke Skovsted Kirkebæk (tv.) og rådgivningsdirektør Ida Ringgaard, der begge holder oplæg i roadshowet.

 

 

For yderligere information kontakt:

 

Rådgivningsdirektør Ida Ringgaard, tlf.: + 45 4094 9550

Kalverådgiver Rikke Engelbrecht, tlf.: + 45 2250 7551