I store dele af Danmark dræner vi jorden for at forbedre dyrkningsfladen. Dette gøres gennem drænsystemer, hvor vi leder vandet fra markerne ud i vandløbet. Disse drænrør kan have behov for vedligeholdelse, da de kan tilstoppes helt eller delvist af slam, sand og i vestlige dele af Danmark også okker. Når vi vedligeholder systemerne, foretager vi drænspuling af disse rør. Drænspuling udgør imidlertid en betydelig trussel for fisk og smådyr, hvis okker ender i vandløbet.
Hvis okkerfyldt drænvand tømmes direkte ud i vandløbet, udgør det en forurening og er strafbart i henhold til miljøbeskyttelsesloven, paragraf 27. Dette kan resultere i bødestraf på minimum 20.000 kr. og derover. Hvis du ikke allerede har det, bør du overveje at etablere en rensebrønd på dit drænsystem, som kan lukkes af mod vandløbet.
Alternativt kan du opsamle vandet fra drænene uden for vandløbene i en beholder. Fra beholderen kan du pumpe vandet op på en mark på en måde, der forhindrer, at okkervandet løber tilbage i vandløbet.
For yderligere information henvises til vejledningen “Vedligeholdelse af dræn i okkerområder”: