2023 har været ekstrem våd de sidste måneder, hvilket kan være en udfordring for kvaliteten af specielt kolbe- og kernemajsen med hensyn til toksindannelse. Også halmkvaliteten er udfordret flere steder, og specielt et år som i år, hvor halmen er en mangelvare mange steder, kan det medføre, at køerne tildeles noget halm, der ikke er af foderkvalitet. I majsen er det specielt fusarium, der er en udfordring i år. Her kan det bl.a. være en udfordring i kolbemajsen, hvor fusariumtoksinet sidder i svøbbladene.
Vær derfor ekstra opmærksom på, hvad dine køer fortæller dig! Hvis de er utrivelige og ydelsen samt foderudnyttelsen ikke er som forventet, så er det måske i år, at det bliver nødvendigt at anvende toksinbindere i foderet. Inden der tilsættes toksinbindere i foderet, er det dog væsentligt, at foderrationen og fodermanagement i besætningen gennemgås for at udelukke andre problemer. Og hvis det vælges at tilsætte en toksinbinder i rationen, så prøv den af i omkring en måned, og vurder så effekten heraf. Hvis den ingen effekt har haft, så er det ikke den løsning, der skal anvendes i den givne situation. Så skal det overvejes, om der skal prøves en anden toksinbinder, eller om problemet alligevel ligger et andet sted. Og så er det væsentligt at bemærke, at man ikke altid kan se toksiner i stakken. Selvom foderet ser godt ud, så kan der godt være et højt indhold af toksiner i det.
Hvis halmen er sort med tydelig skimmeldannelse og dårlig lugt, så skal det aldrig være foder til dyrene! Heller ikke selvom, at der er mangel på halm! Muggen halm egner sig heller ikke til strøelse til dyrene, da det giver et dårligt staldmiljø med nedsat immunforsvar til følge.
Dårligt foder i rationen er ikke bare mangel på energi, men det kan være deciderede negative foderenheder idet, at det slår vommen i stykker på dyrene.