Korn kan blive en mere eftertragtet og værdifuld energikilde til mælkeproduktion, særligt i 2024 med udsigt til en usikker majshøst. Hvis du allerede nu kan vurdere at det bliver en sølle majshøst, kan det stærkt anbefales at sikre stivelse gennem korn. Det er af afgørende betydning at kornet opbevares korrekt, så næringsindholdet fortsat er intakt ved opfodring. Du skal vælge den opbevaring, som passer dig og din situation bedst, men det er vigtigt også at forholde sig til de omkostninger, der følger med.
Tørt korn i kornlager
Korn er lagerfast ved et vandindhold på under 15 %. Et vandindhold der er højere, kræver tørring. Samtidig er det vigtigt du jævnligt tjekker temperaturen, da tvangsmodnet korn kan ”slå” sig, når det ligger på lager (åndingstab). Du kan med fordel blæse kold tør luft ind, for at sikre det forbliver stabilt.
Omkostninger til forrentning af lager, eventuel tørring samt valsning, vil være afhængig af din investering og afskrivningsprofil, men typisk vil det beløbe sig til 20-30 kr/100 kg for et gennemsnitsår.
Crimpning og konservering
Det er muligt at valse kornet med 20-25 % vand og tilsætte syre – en såkaldt crimpning og konservering. Det holder kornet friskt og lagerfast. Kornet kan enten pakkes i en silopose eller opbevares på fast bund med plastik over. Syretilsætning afhænger af afgrøde og vandindhold. Til hvede og byg anvendes 7-8 l syre pr. tons, mens der i proteinafgrøderne hestebønner, lupin og ært anvendes doser mellem 10-12 l pr. tons. Dagspris på syre er omkring 11 kr/l. Der anvendes således syre for 7,7 kr/100 kg korn, hertil kommer omkostninger til valsning/crimpning (12-13 kr/100 kg) og plast/silopose (3-4 kr/100 kg). En samlet pris vil være omkring 20-25 kr/100 kg for korn, med 20-25% vand.
Crimpning og ensilering ved umodent korn
Hvis kornet er umodent eller ikke kan nå at modne, er der en række fordele ved at vælge crimpning og ensilering. Vi kalder det en ensilering, når kornet er omkring 35-45 % vand, det der svarer til helsædstidspunktet. Syretilsætningen kan her reduceres til 4-5 l syre pr. tons, da afgrøden er lettere ensilerbar, og der er færre kg tørstof pr. tons korn. Der anvendes altså syre for omkring 5 kr/100 kg korn. Vær opmærksom på der skal anvendes mange flere kilo korn, for at få de samme kilo tørstof. Omkostninger til valsning, plastik m.m. er de samme som under crimpning og konservering. Prisen pr. færdigvare er stort set den samme som under konservering, men udbyttet vil alt andet lige være lavere, da høsttidspunktet er fremrykket 3 uger, hvorfor du går glip af den sidste stivelsesindlejring.
Sodabehandlet korn
Modent, men vådt korn, kan med fordel sodabehandles og enten korttids- eller langtidsopbevares. Fremstillingsmetoden er den samme, men mængden af vand er forskellig. Sodakorn til korttidsopbevaring skal anvendes inden for cirka en måned og vandprocenten er her omkring 27-33 % i det færdige produkt, når du selv laver det. Sodakorn til langtidsopbevaring, kan opbevares i 9-12 måneder under tørre forhold, indendørs er at foretrække, og vandprocenten er her 22-24 %.
De nøgne afgrøder (rug, hvede, tritikale, raps) kræver 3 % soda, byg kræver 5 %, mens vinterbyg og majs med fordel kan øges til 6 %. Prisen på sodapearl, som er den eneste korrekte sodabehandlingskilde, er 191 kr/25 kg sæk eller 7,7 kr/kg. Dertil kommer omkostninger til mixervogn og arbejdstid (anslået 500 kr/time), hvor der erfaringsmæssigt kan laves 12 tons sodakorn i timen. Prisen for en færdigvare er gns. 28 kr for nøgne afgrøder og hele 42 kr/100 kg for byg. Byg er derfor ikke så interessant at behandle.
Der kan være stor forskel på prisen på sodapearl, så forhør dig om prisen. Hvor det de seneste år har været uaktuelt at sodabehandle, som følge af en meget høj pris på soda, så kan det nu igen være aktuelt, særligt for hvede og rug. Vi oplever en stadig stigende interesse for at lave et mix af rapsfrø (1/3) og hvede (2/3) til sodabehandling, hvilket er en god og nem måde at sikre en øget selvforsyning. Mangler du viden omkring håndtering og brug af raps/hvede-mix, så kontakt en af kvægrådgiverne i vestjysk.