Afgræsningssæsonen er lige om hjørnet, og det er som altid en spændende tid at gå ind i. Bliver sæsonen regnfuld som i 2024, eller får vi tørke, som vi oplevede i maj og juni i 2023? Uanset hvad sæsonen byder på, så er det vigtigt at have styr på planlægningen.
Når afgræsningssæsonen planlægges, går de bedste arealer ofte til køerne, da de kvitterer for kvalitetsgræs med ekstra mælk i tanken. Derudover skal køerne af hensyn til logistikken helst gå tæt på gården, så det er nemt at hente dem hjem til malkning. Dette efterlader ofte de lidt mere ekstensive arealer til kvierne, som ligger lidt længere væk fra gården. Flere steder er det naturarealer som enge og overdrev, der er til rådighed for kvierne, hvilket betyder, at de går længere væk, og opsyn med dem derfor bliver lidt vanskeligere.
Tilpas arealet til udbytterne
I starten af afgræsningssæsonen, når græssets vækst og kvalitet er i top, er afgræsningen med kvierne oftest uden de store problemer. Også de yngste kvier på 4 måneder kan klare sig fint på græs i denne periode. I takt med at græssets energiindhold falder, skal der være ekstra opmærksomhed på kviernes trivsel og huld. Her kan det være en fordel at lave foldskifte, hvis græsudbuddet bliver for lille, hvilket også er med til at reducere parasittrykket, da kvierne dermed undgår at skulle græsse for tæt på tuegræsset. Arealkravet (ha/kvie) stiger hen over sæsonen i takt med, at græsudbuddet falder og græssets energiindhold bliver lavere. Hvis kvierne afgræsser vedvarende græsmarker, er arealkravet omkring det dobbelte af, hvad det er ved græsmarker i omdrift. Sidst på sæsonen skal der regnes med 0,5-1,0 ha/kvie, hvis kviernes huld skal holdes optimalt. Alternativt skal der tildeles suppleringsfoder på marken. Ved suppleringsfodring er det vigtigt, at der fodres ud dagligt, således kvaliteten både ernæringsmæssigt og hygiejnisk er god. Husk også, at alle dyr på græs skal suppleres med en passende mineralblanding, så der ikke opstår en mangelsituation.
Hold øje med huldet!
Når kvierne er på græs, skal de tjekkes dagligt. Her er det vigtigt, at de både tjekkes for skader, og at deres tilvækst følges løbende, for at undgå, at det er magre, utrivelige kvier, der bliver lukket ind til efteråret. Hold også godt øje med, om kvierne viser tegn på at være ramt af parasitter, og hav gerne en plan klar for bekæmpelse af disse allerede i foråret.