Vi har været i marken for at tage det 3. og sidste majsklip for i år.
2 af de 3 marker er blevet høstet hhv. d. 17. og 18. september, Borris og Troldhede, derfor er der kun tal fra marken i Videbæk denne gang.
Dagene bliver kortere og dermed reduceres stivelsesindlejringen også. Vi opfordrer kraftigt til at du følger dine marker nøje. Det handler også om at få bjærget majsen fra markerne, mens du har mulighed for at færdes uden at lave større markskader.
OBS På et tidspunkt mister planten mere værdi (lavere fordøjelighed) end kolben stiger i værdi.
Majsbrand
Andelen af marker angrebet af majsbrand, ses i større grad her i efteråret. Primært på majs-efter-majs marker, hvor der ikke er pløjet. Særligt i år ses ikke kun angreb ved kolben, men også på den nederste del af stænglen. Det kan også være en medvirkende årsag til at hæve stubhøjden.
Ensileringsmidler
Brug af ensileringsmiddel gør en god ensilage bedre, men kan aldrig redde en dårlig plante eller dårligt håndværk. Der anbefales brug af ensileringsmiddel, hvis tørstofprocenten bliver for høj (over 34 %) samt hvis fremdriften i stakken er for lav, og særligt i det foder, der anvendes om sommeren.
Kolbe eller kernemajs til dine køer?
Hvis du har et stort lager af majsensilage, kan det være fordelagtigt at lade en del af majsen stå på marken til kolbe- eller kerne-majs. Kolbemajs (MKS) hvor hele kolben høstes, har været anvendt i en årrække og med gode resultater. At vi nu fra rådgivningssiden anbefaler at overveje kernemajs (CCM) i stedet, skyldes primært to ting:
- Rene kerner – ingen spindel og dermed reduceret risiko for toksindannelse (da toksiner opkoncentreres i spindlen)
- Høj energikoncentration – og særligt højt AAT-niveau, hvilket oftest mangles i rationer til lakterende køer
Endelig kan der være den fordel, at vi i år, hvor mange jorder lider af overskudsvand, lettere kan høste majskernerne med mejetærsker, frem for en snitter med plukkerbord. Valget er dit, men vi anbefaler i stor udstrækning, at du giver kernemajsen en overvejelse, ifald du tidligere har høstet kolbemajs. Og ja, det er dyrere at høste/behandle kernemajsen, men vi mener at det på bunden er bedre for din totaløkonomi.
Høst af kernemajs
Kernemajs høstes når den sorte plet er synlig (se billede) og vand% er max 40 %. Kernemajs er typisk høstklar 3-4 uger senere end helsæd. Fra midten af oktober falder vandindholdet kun meget lidt, men modningsprocessen vil fortsætte mod black spot-stadiet, indtil plantevæksten går i stå som følge af frost. Den sorte plet skal være synlig, for at kernerne kan tærskes fra spindlen.
Høsttidspunktet fastsættes ud fra en række forhold:
- Vandindholdet må højst være 40 %
- Før væltning og nedknækning af kolber i væsentligt omfang
- Inden døgnmiddeltemperaturen kommer under 10 0C (ofte efter midten af oktober). Under denne temperatur er der risiko for at udbyttet begynder at falde
- Sen høst øger risikoen for angreb af fusarium og dermed øges risikoen for indhold af fusariumtoksiner
- Hvis hele planten frostsprænges, når temperatur kommer under -4 0C, skal den høstes hurtigst muligt inden væltning
Har du taget stilling til hvornår dine majs skal høstes og hvad de skal bruges til? Ellers tag en snak med din rådgiver.