Endeligt er foråret kommet, og temperaturen sniger sig nu op over de 20 grader. I sig selv er dette ikke nødvendigvis en udfordring for køerne, men hvis de sommerlige temperaturer kombineres med en høj luftfugtighed, så kan der komme en negativ reaktion fra køerne af, hvis de rammes af varmestress. Varmestress kan således være en alvorlig udfordring for malkekøer, da det påvirker både deres velfærd, ædelyst og sundhed med en nedsat ydelse til følge. Især når der er risiko for deciderede varmebølger, er det vigtigt at have fokus på implementeringen af en strategi for at forebygge varmestressen.
Tiltag for forebyggelse af varmestress skal have som mål at øge trivslen hos køerne igennem sikring af behagelige og kølige omgivelser, og en øget ædelyst ved at sikre foderets smagbarhed og hygiejniske kvalitet.
Følgende tiltag kan hjælpe køerne igennem de varme dage:
Vand
Sørg for, at køerne har adgang til rigelige mængder køligt og rent vand, så de motiveres til at drikke tilstrækkelige mængder til at kunne oprette en god væskebalance. Det vil være ærgerligt, hvis vand bliver en begrænsende faktor for, at køerne kan yde optimalt. Husk ligeledes, at der pr. 1/7 skal være minimum 10 cm vandkar/ko, og hvis der er vandkopper, så må der max være 6 køer/vandkop!
Ventilation
Skab så god luftcirkulation i stalden som muligt. Sørg for at eventuelle ventilatorer er rengjorte, så de kan flytte mest muligt luft rundt.
Fluebekæmpelse
Sørg for at holde en god hygiejne. Specielt dybstrøelsesarealer kan give udfordringer med fluer, hvis disse ikke muges ud jævnligt. Fluetrykket kan ligeledes bekæmpes med diverse tiltag enten kemisk eller biologisk. En god ventilation kan ligeledes være med til at reducere flueplagen!
Skygge
Specielt hvis dyrene er på græs, er det vigtigt at sikre skygge enten naturligt eller vha. skyggesejl eller lignende. Overvej om der er dage, hvor køerne skal undgå at komme på græs i middagsheden.
Foderkvalitet
Hvis foderet normalt kun blandes en gang om dagen, kan det overvejes at blande og ud fodre foder to gange om dagen i de varme perioder. Tilsætning af syreprodukter i fuldfoderet kan være med til at sikre en god foderkvalitet, hvor foderet ikke brænder sammen. Husk at undersøge, hvad der er lovligt at tilsætte, og hvordan produkterne skal håndteres forsvarligt. Derudover er det en god idé at regne på økonomien for de forskellige produkter, der er på markedet. Vær også opmærksom på ensilagen i stakkene, så de ikke tager varme. Det er vigtigt, at der er fremdrift i stakkene, og i fodringsplanlægningen er det også en god ide at overveje, hvilke stakke, der er mest optimale at have åbne i sommerperioden.
Ædelyst
Hvis køernes ædelyst falder i varmen, er det vigtigt at få gennemgået foderrationerne således, at energitildelingen passer til behovet. Lav eventuelt ekstra foderkontroller for at følge op på energibalancen og energiudnyttelsen. Tjek løbende temperaturen i fuldfoderet, og vurder en eventuel vandtilførsel i rationen.
Specielt goldkøer tæt på kælvning og opstartskøer er ekstra sårbare i de varme, fugtige perioder. Hav derfor ekstra opsyn med disse dyr. Hold godt øje med dyrenes adfærd, ikke mindst deres ædelyst. Forebyggelse af varmestress hos malkekøer er ikke kun af betydning for dyrenes trivsel, men det har i høj grad også betydning for økonomien i besætningen, da det har stor betydning for mælkeproduktionen, at køerne trives. Også reproduktionen kan blive påvirket negativt af varmestress.