Afgræsningssæsonen står for døren, og det er nu, de sidste forberedelser i græsmarken skal gøres. Udbringning af gylle til græsmarker er en central praksis for at sikre en bæredygtig og effektiv næringsstofforsyning. Det er vigtigt, at gyllen udbringes på det rigtige tidspunkt, og mængderne prioriteres således, at de marker, der betaler mest for næringsstofferne, også får størst fokus ved gyllekørslen. Her kvitterer førsteårsmarkerne bedre end de ældre marker.
Pas på smittespredning ved gyllekørsel!
I relation til gyllekørsel på græsmarkerne skal der også tages højde for smittebeskyttelse. Udbringning af husdyrgødning på afgræsningsmarkerne skal derfor ske minimum fire uger før markerne afgræsses. På marker, hvor ungdyrene græsser, er det en god idé, der går endnu længere tid fra udbringning til dyrene kommer på græs. Første gangs græssende dyr er mere modtagelige for smitte end ældre dyr. Den gylle, der udbringes på afgræsningsmarkerne, skal enten være biogasgylle eller lagret gylle (minimum 3 mdr.), da risikoen for smittespredning ellers er for stor – alternativt gylle fra en anden husdyrart. Der skal derfor nu tages stilling til, hvornår dyrene forventes udbundet, så det kan besluttes, hvor der kan og må køres gylle. Hvis der staldfodres med frisk græs som supplement, gælder de samme overvejelser angående gyllekørsel som for afgræsning. Også på marker til slæt skal der være en velovervejet strategi for gyllekørsel, da rester af gødning på græsset kan forringe ensilagens kvalitet. I en velensileret græsensilage er smitterisikoen med f.eks. salmonella dog stærkt reduceret, idet en lav pH-værdi er med til at slå bakterierne ihjel.

Hold rene og beskidte zoner adskilt
En vigtig parameter i smittebeskyttelse i relation til gylle er transportvejene på ejendommen. Her er det vigtigt at have styr på logistikken, så gyllevognen ikke krydser den vej, fodervognen skal køre, og ej heller drivvejene til køerne. I perioden, hvor der tages slæt, og der køres græs frem og tilbage fra mark til silo, frarådes det, at der køres gylle i samme periode. Dette for at undgå, at spildt gylle kommer med hjem i ensilagen, hvilket kan øge risikoen for overførsel af smitte til foderet. En velensileret ensilage med lav pH-værdi under 4 minimerer dog risikoen for overlevelse af f.eks. salmonella.