Det blev begyndelsen på en radikal ændring i tilværelsen, da den tidligere minkavler Carsten Rahbek i 2020 måtte slå sin pelsdyrbesætning ned og herved fik frataget sit og familiens levebrød. Men på bedriften i Højmark var der ikke langt fra idé til handling, og i dag har den lille familie, i bogstavelig forstand, skabt en ny tilværelse med brød på bordet.
– Selvom det til tider kan være svært, forsøger jeg at se muligheder frem for begrænsninger. Da min kone Camilla og jeg erhvervede os bedriften i 2013, var det med henblik på at drive minkproduktion. I mange år har min kone dog haft en drøm om at åbne sit eget bageri, så da dyrene var væk, øjnede vi muligheden for at realisere drømmen, fortæller Carsten Rahbek. I dag driver parret bageriet Gaardbageren, der er beliggende i en tidligere staldbygning. Den store livsomvæltning har desuden medført et helt andet arbejdsliv med tid til familien, drømme og refleksioner.
– Som planteavler har jeg nu fået mere fleksibilitet og frihed. Når vi ikke har travlt i marken, nyder jeg gør-det-selv-projekter og bruger fx min tid på at reparere maskiner eller renovere bygninger, og så fungerer jeg desuden som pedel i bageriet. Jeg finder stor tilfredshed i en fleksibel tilværelse, og for mig er det vigtigt at belyse, at man ikke nødvendigvis behøver at gældsætte sig for 60-70 millioner for at opnå et godt og rentabelt landmandsliv, fortæller Carsten, der har omlagt bedriften til et planteavlsbrug med 230 hektar, hvor der bl.a. dyrkes kartofler, frøgræs og fremavlskorn.
Carsten Rahbek er 36 år og bor i Højmark sammen med sin kone Camilla og parrets tre børn.
Større forståelse og bedre dialog er vejen frem
I flere år er Carsten Rahbek blevet opfordret til at stille op til bestyrelsen i Vestjysk Landboforening, men en lille tvivl i maven har indtil i år bremset hans kandidatur.
– Vi mennesker har ofte tendens til at identificere os med vores erhverv. Da jeg ikke længere havde mulighed for at arbejde med minkproduktion, opstod der mange tanker: Hvem er jeg, hvad kan jeg bidrage med, og hvordan gør jeg brug af min viden i nye sammenhænge? Men i stedet for at sætte sig ned og surmule, kan min baggrund i stedet bidrage til diversitet i foreningens bestyrelse, lyder det fra Carsten Rahbek. Derudover har det nyvalgte medlem nogle helt grundlæggende ambitioner for sit kommende bestyrelsesarbejde.
– I første omgang ser jeg frem til at komme med ind i maskinrummet og få en bedre forståelse for, hvordan tingene hænger sammen. Jeg har tidligere været aktiv i Dansk Pelsdyravlsforening, hvilket dannede grobund for et godt netværk og mange gode dialoger. Dette engagement ønsker jeg nu at videreføre til mit bestyrelsesarbejde i Vestjysk Landboforening. I den forbindelse er en af mine ambitioner at skabe større forståelse og bedre dialog i en uvis fremtid, fortæller Carsten, som også ser frem til at bidrage til synliggørelse af bestyrelsen og bestyrelsens strategiske arbejde.
I forbindelse med sin indtræden i foreningens bestyrelse har Carsten Rahbek fået tildelt en spændende udvalgspost ved Ytteborg Forsøgsstation, der bl.a. arbejder med jordforsøg i kombination med fremtidens teknologi.
– Den teknologiske udvikling i dansk landbrug er i konstant fremdrift, og jeg glæder mig til at følge udviklingen inden for bl.a. plante- og kartoffelavl, fortæller Carsten. Hjemme på gården i Højmark kredser tankerne også om den fremtidige udvikling, og drømmene står i kø for det nye bestyrelsesmedlem.
– I fremtiden drømmer jeg om en slagtekalveproduktion kombineret med besøgslandbrug. Denne konstellation vil skabe en fin synergi mellem bedrift og bageri, og gæsterne vil herved få mulighed for at få et indblik i produktionen af lokalt oksekød og dansk fødevareproduktion. Ved at fortælle den gode historie om dansk landbrug kan vi bidrage til et holdningsskifte, og det mener jeg er vigtigt i forhold til fremtidssikringen af dansk landbrug, lyder det afslutningsvis fra Carsten Rahbek.