2025 er 3. år i den nye landbrugsreform. De fleste regler forsætter, som vi kender dem fra 2024. Det er nu meldt ud at 4 % brak (GLM 8) også fortsætter i Danmark i 2025. Ordningen ”ekstensivering med slæt” fortsætter ikke, den er erstattet af permanent ekstensivering, som kan søges i september og oktober 2024. Der skal også opfyldes regler om ny afgrøde på 33 % af omdriftsarealet hvert år og samme afgrøde på samme areal max. 3 år i træk, med 2022 som reference år (GLM 7), dvs. hvis der fx har været vårbyg på et areal i 2022, 23 og 24, så skal der sås en anden afgrøde i 2025.
For bedrifter, der bl.a. har meget ”pleje af græs og naturarealer” (PLG), og der er græs på mere end 75 % af omdriftsarealet, som ikke omlægges, og hvor N- og P-norm er 0, er der fra 2024 ikke noget brakkrav.
I figuren ses at der forventes en grundbetaling på ca. 1744 kr. til alle hektar, der opfylder støttebetingelserne, dvs. dyrket, permanent græs og brakarealer. Alle arealer får som udgangspunkt samme støtte, og så kan der søges forskellige bioordninger oveni. Se støttesatser og betingelser for bioordningerne i figuren. Beløbene er hvad man forventer de bliver, det er ikke alle ordninger, der er igennem høringsfasen, så bekendtgørelsen er ikke endelig.
Miljø- og klimavenligt græs
Tilskud på 1500 kr./ha gives til arealer, der har været upløjet græs i mindst 2 år før ansøgningsåret. Græsarealer skal således som minimum være dyrket med græs i 2023 og 2024 og have været berettiget til grundbetaling, hvis der søges tilskud i 2025 og efterfølgende år. Der gives ikke tilskud til §3-arealer og arealer med høj naturværdi. Arealet skal være græs i hele det ansøgte kalenderår, for at være støtteberettiget.
Varieret planteproduktion
Tilskud på 615 kr./ha gives til blandt andet arealer med oliefrø (ikke raps), kartofler, bælgsæd af storfrøede arter (hestebønner, ærter og lupiner), rodfrugter (foderroer), hør, hamp, bær, frugt og grøntsager. Den fulde liste med afgrøder, kan ses på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Der er krav til antal af afgrøder for den enkelte ansøger, afhængig af hvor mange hektar, der søges til. Oversigten viser også betingelser for hvor mange procent, der minimum skal være af de støtteberettigede afgrøder, henholdsvis hvor meget der maksimalt må være af den største afgrøde.
Biodiversitet og bæredygtighed
Der kan søges 2740 kr/ha til ikke-produktive arealer, såsom brak, markbræmmer og nye småbiotoper, udover de obligatoriske 4 %, der gælder for alle. Dvs. hvis du udlægger mere end 4 % brak, så kan du opnå tilskud fra denne pulje. Hvis der udlægges over 7 % af omdriftsarealet, så vil brakkravet nedsættes fra 4 % til 3 %. Der vil således gives tilskud til 1 % ekstra i denne ordning. Der kan max. søges til 50 % af bedriftens areal. Tilskuddet kan gives til arealer, som har fået grundbetaling i 2024.
I 2025 er der igen mulighed for at få yderligere 1500 kr./ha, hvis der etableres bestøverbrak, som består af 3 nektarproducerende arter. Bestøverbrak må ligge i etableringsåret og et år mere.
Økologisk arealstøtte
Økologisk arealstøtte overgår til en 1-årig støtteordning, når de nuværende 3 eller 5 årige tilsagn udløber. Støttesatserne er basisstøtte 1200 kr/ha, omlægningsstøtte i 2 år 1600 kr./ha, tillæg for reduceret kvælstoftilførsel 650 kr./ha og frugt- og bærtillæg på 4000 kr./ha.
Koblet støtte
Der kan søges koblet støtte til stivelseskartofler. Forventningen er ca. 380 kr./ha, hvor der lægges kartoffelsorter egnet til fremstilling af stivelse (der er 15 mio. kr. til fordeling).
Der kan søges kopræmier, hvis der er køer på bedriften i 2025. Der forventes ca. 68 kr./ko (der er 43 mio. kr. til fordeling).
Slagtepræmie forsætter som hidtil med ca. 960 kr. pr. slagtekalv, når betingelserne i ordningen er opfyldt (der er 245 mio. kr. til fordeling).
Det gælder for tilskud til stivelseskartofler og kopræmier, at det er overgangsordninger som nedtrappes i perioden 23-27.
Øvrige ordninger
Ordningerne pleje af græs og naturarealer (PLG) og ø-støtte videreføres som hidtil.
Ung støtte
Denne støtte fortsætter med at være et engangsbeløb, der kan søges. Der er krav om at ansøger er under 41 år på ansøgningstidspunktet og har relevant uddannelse. Tilskuddet er ca. 745.000 kr. til en heltidsbedrift og 372.500 kr. til en deltidsbedrift. Der kan søges fra februar 2025. Unge, der allerede har fået støtte til unge jordbrugere under den gamle ordning, vil kunne søge under den nye ordning, hvis de opfylder betingelserne, og så vil den støtte, der er udbetalt, blive modregnet. Der er krav om at opfylde betingelserne i 3 år fra udbetalingstidspunktet.