Foråret nærmer sig med hastige skridt. Det gælder i høj grad også forårsarbejdet i marken, hvor bl.a. gyllekørslen skal planlægges. Her er salmonella desværre et vigtigt punkt på dagsordenen i forhold til smittebeskyttelse, da det fortsat er et udbredt problem mange steder i landet.
I relation til gyllekørsel er det vigtigt at pointere, at der på afgræsningsmarkerne senest skal udbringes gylle fire uger inden, køerne bindes ud på de pågældende marker. Derudover skal der kun udbringes lagret gylle eller biogasgylle på afgræsningsmarkerne. Med lagret gylle menes gylle, der minimum er tre måneder gammelt, og hvor der ikke har været tilført nyt gylle til tanken. Dette vil være med til at minimere risikoen for smittespredning.
Også ved selve udbringningen af gyllen er det vigtigt at tænke logistikken ind i planlægningen, således at gyllevognen ikke kører samme rute som fodervognen, og at eventuelle drivveje heller ikke krydses med gyllevognen. Derudover bør der ikke køres gylle på ejendommen samtidigt med, at der tages slæt, da kørsel på landevejen med gyllevognen øger risikoen for, at der bliver taget gylle med hjem i stakken.
Ved rengøringen af maskinerne er det selvfølgelig også vigtigt, at vaskepladsen hverken er placeret op ad siloerne eller har kalvehytterne som nabo, da dette ligeledes kan føre til smittespredning.
I DMS kan der trækkes et kort, som viser ejendomme med salmonella i dit nærområde. Du finder det under analyseudskrifter under sundhed, hvor det hedder “salmonellakort”. Her er det en god idé at holde sig opdateret på salmonellasituationen i ens eget nærområde. Husk, at der er anmeldepligt på salmonella, hvilket er i alles interesse. Det er også vigtigt at orientere maskinstationen, hvis du har salmonella, så de kan planlægge deres arbejde ud fra denne viden.