Varskoer kommuner: Forventer en byge af ansøgninger

Effektivt Landbrug 08.06.2023

Kommunerne skal forberede sig på, at de kommer til at skulle behandle mange ansøgninger fra landmænd, der vil vande markerne i den kommende tid. Derfor bliver de nu varskoet af Taskforce Markvanding i samarbejde med Landbrug & Fødevarer.

 

Efter tørken i 2018 vedtog Folketinget en såkaldt »tørkepakke«, der gjorde det nemmere for kommunerne at give midlertidige vandingstilladelser i situationer som den, man står i flere steder i Danmark. Og det har hjulpet til en vis grad, lyder det fra Helle Borum, der er miljø- og politisk rådgiver hos landboforeningen vestjysk.

– Man har lavet en fasttrack-mulighed, hvor man kan få en tidsbegrænset tilladelse til at få yderligere vand, ud over det man allerede har, men det forudsætter jo stadigvæk, at kommunerne skal vurdere den ekstra vandmængde på, at man ikke tømrer et nærliggende vandløb eller øger skade på våd natur og så videre. Så det er ikke bare sådan, at de bare kan give ekstra vand, til alle dem der nu beder om det, fortæller Helle Borum i et interview med Effektivt Landbrug.

Læs mere