Vanding

Man skal efterhånden have en god hukommelse, for at huske hvornår det sidst har regnet. I grafen kan man se den beregnede vandbalance ud fra nedbør og potentiel fordampning i en kortklippet græsmark. Den mindre mængde nedbør som faldt i starten af april, er for længst væk og særligt på sandjordene med lav vandkapacitet, er vandet ved at være brugt op. Derfor er der efterhånden også mange vandingsmaskiner, der har fundet vej til markerne.

I nedenstående tabel er der via MarkOnlines’ vandregnskab, listet beregnet vandbalance d. 9. maj 2022 på afgrødeniveau. Tabellen er stillet op i prioriteret vandingsrækkefølge. Vinterrapsen er nu i fuld blomstringen og forbruger meget vand. Det er NU at den har behov for vand, så den ikke smider blomsterne og dermed fremtidig udbytte. Det er ikke om 14 dage.

Efter vinterrapsen er vinterbyg og vinterrug prioriteret. Tænk også gerne vanding ind før evt. vækstregulering, da man ellers risikerer at skade afgrøden, hvis den er tørkestresset. Med en vejrudsigt uden nedbør i sigte og daglig fordampning + forbrug på 3 mm., så er der ikke mange dage til at vandbalancen teoretisk set vil passere minimum af plantetilgængeligt vand på grovsandet jord.

Så der er kun et at sige, nemlig vand!

     

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få de relevante nyheder i din indbakke

Se flere nyheder...