Generalforsamling i vestjysk – Landbruget er klar til at producere mere

Den grønne omstilling, krig i Europa, fødevaremangel og stigende priser er bare nogle af de mange aktuelle udfordringer, der stiller store krav til dansk landbrug, fastslog formand for vestjysk, Søren Christensen, til landboforeningens generalforsamling.


– Uanset om det er manglende fødevareforsyning, grøn omstilling eller arbejdspladser, er vi i dansk landbrug klar til at bidrage til løsningen.


Sådan lød det i beretningen fra Søren Christensen, formand for vestjysk, da landboforeningen holdt generalforsamling onsdag den 6. april i Videbækhallen.


– Krigen har berørt os alle, og på mange måder. Ukraine ligger geografisk tæt på os, og mange landmænd har ukrainske ansatte og nu også deres familier boende i dag. I vestjysk har vi tilbudt rådgivning til vores landmænd, medarbejdere og familier i håb om, at krigen snart slutter. Men vi har også set konsekvenserne på verdensplan. Uanset om vi kigger på energi, vores fødevarer, gas eller olie, så stiger priserne. Det er nu endnu mere vigtigt, at vi selv kan producere mere, også i fremtiden, lød det fra Søren Christensen.


Fornuften skal være med

Formanden stillede i beretningen spørgsmål ved, om det i den aktuelle situation ville give mening at udtage de meget omtalte brakarealer til dyrkning for at medvirke til at afværge en fødevarekrise.


– Det kunne godt være, det var klogt at prioritere en øget dansk produktion nu. Det kan for eksempel være ved at udtage brakarealer, men det ville være en god idé at producere mere vintersæd og give det lov til at tælle med som efterafgrøder, sagde Søren Christensen.


Han fastslog, at produktionen selvfølgelig ikke skal være på bekostning af den grønne omstilling, og at landbrugt vil gøre alt, hvad det kan, for at reducere belastningen af klima og miljø. Men der skal også være fornuft bag handlingerne.


– Vi kan jo principielt bare sænke vores bestand af dyr og reducere dyrkningsarealet for at opnå den ønskede CO2-reduktion, men det hænger ikke sammen med hvordan, verden ser ud. For det er jo ikke kun os i Danmark, der skal brødfødes. Det er hele verden. Og lytter man til FNs fødevareorganisation, så ønsker de, at vi i Danmark producerer så mange fødevarer som muligt, fordi vi er blandt verdens bedste og mest klimavenlige til at gøre det, lød det fra Søren Christensen.


Enstemmigt genvalg

I forlængelse af formandens beretning og fremlæggelse af et godkendt regnskab gav René Andresen, direktør i vestjysk, en række nyheder fra virksomheden. Her blev blandt andet nævnt opførslen af det nye revisorkontor på Herningvej 5 i Ringkøbing, ansættelse af en lang række medarbejdere, etablering af den nye direktion, og at medlemskontingentet til vestjysk er blevet halveret.


Valg til bestyrelsen medførte enstemmigt genvalg af formand Søren Christensen og bestyrelsesmedlemmerne Hans Christian Tylvad og Jeppe Haubjerg.


For yderligere information kontakt:

Formand for vestjysk, Søren Christensen, + 45 2094 0264

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få de relevante nyheder i din indbakke

Se flere nyheder...